Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Att testa läsk är kul. Det här är en aktivitet som du kan ordna med när det blir fest eller en vanlig vardag då något kul måste göras. Med läskmaskinen kan du göra egen Pommac. Pommac, Champis och tuttifrutti det smakar ju ganska lika.

champis

Kanske vet du inte hur det egentligen ska smaka? Det är kanske inte så viktigt ändå? Om man gillar smaken så är det väl bara att köra?

Många känner igen smaken av Pommac

Det är faktiskt så att många känner igen Pommac i blindtest. Smaken är enkel att känna igen. Men du behöver inte köpa läsken på flaska för att känna smakerna.

Olika smaktillsatser fungerar minst lika bra. Hos allt-fraktfritt.se heter champis Fruktis.SE och tillverkas av Aromhuset.

Välj mellan flera smaker som Pommac och Champis. Du får välja. Koncentraten gör att du kan blanda som du vill. Smaken kan anpassas med hjälp av olika nivå på koncentraten. Du kan också öka och minska kolsyran.

Det är Aromhuset som vi pratar om. De vet vad de gör, de har nämligen jobbat i branschen i 30 år. Andra större företag som AGA kan inte konkurrera på lika villkor då butikerna pressar priserna.

Vikingsoda gjorde något av en kupp med sina läskkoncentrat. De ville ge Aromhuset en match. När de fått en bra nivå på sin försäljning hade de i sötningsmedel istället.

Aromhusets läskkoncentrat har 80 % lägre sockerhalt i sina produkter. För bästa smak bland enligt delarna 1 + 7. Du behöver inte många droppar koncentrat.

Koncentraten ger ofta mycket godare läsk

Det vatten som säljs i butiken är ingenting mot det du har hemma i kranen. Det blir mindre socker men samtidigt mer smak. Kanske är det rent av nyttigare än vanlig läsk? Inte ens julmusten kommer i närheten.

I Aromhuset läskkoncentrat är smakerna än mer intensiva. Till att börja med struntar man i att tillsätta 80 % av det socker som andra tillverkare gör. Därefter har man tillsatt vattenlösliga kost-fibrer för att motverka det socker som finns kvar.

Det resulterar i mer smak och mindre socker. Du vet väl att frukt också innehåller kostfibrer?

En Sodastream ger dig nästan oändliga möjligheter. Det betyder att du kan göra egen Pommac. Kör sedan ett blindtest.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. När nära nog resten av världen hade 4-5 smaker fanns här bryggerier med 30 smaker. Än har vi inte gett upp. Men många aktörer är ju uppköpta idag.

Sockerdricka görs genom att man krockar päronarom med citronarom och får en unik god smak som inte smakar vare sig päron eller citron. Saturnus hade originalsmaken närmast hela 1900-talet, smaken hade produktnummer L104. Idag använder Aromhuset smaken i alla sina varianter.

Champis och Pommac konkurrerar. Det är en fruktchampagne och läsk på samma gång. Båda namnen anspelar på Champagne, Pommac är ett vindistrikt i Champagne. Champis heter Fruktis som koncentrat.

Fruktsoda utan lime och citron är ingen fruktsoda Frågan är om inte Pripps hade den bästa smaken? Bättre än alla andra.

Julmust är en annan svensk dryck. Den mest kända colan är nog ändå Coca cola. Cuba Cola vann över Coca Cola i blindtest.

Grape Tonic är typiskt svensk, god som både läsk och drinkmixer. Från början såldes läsk endast på apoteket. Vi har mycket att tacka Pripps för, de har alltid hållit upp kvaliteten.

Det är enkelt att göra egna blindtester hemma

Börja med att bjuda in några kompisar som är med på noterna. Sätt på en lång mössa som går ned över ansiktet. Du talar om att du kommer att bjuda på tre olika drickor. Säg läskens namn.

Det kan bli riktigt fascinerande om smakerna är nära varandra. Låt alla smaka. Sedan får testpersonerna svara.

Berätta resultatet av testet när alla svarat. De flesta kan nog sätta Pommac men de andra smakerna blir det värre med. Alla kan vara med och du kan göra en tävling av det. champis läsk Den som vinner får en hel flaska med den läsk som du har gjort.

Eller så skippar du testet och bjuder på Pommac och Champis. Det kommer att bli både kul och gott.