Nyttja sötningsmedel för att få den goda söta smaken på ett nyttigt vis

Jättemånga kan aldrig ens tänka sej ett liv utan att ha möjlighet att söta.

Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Sackarin är ett av många exempel på sötningsmedel man kan använda med gott samvete.

Utvecklingen går framåt, sackarin är inte längre det enda samt inte heller det bästa alternativet till att söta med.

Sackarinet upptäcktes redan under 1800-talet och är en form av sötningsmedel som många använder i kaffe och te istället för socker. Sackarin går genom hela matsmätningsapparaten utan att tas upp så insulinnivån i kroppen förblir oförändrad.

En gudasänd gåva till alla diabetiker. Själva sötningseffekten ligger på cirka 500 gånger mer än socker men inte alla som tycker om den metaliska, lite kemiska smaken.

Det finns flera alternativ, exempelvis Sukralos som blivit ett populärt sötningsmedel med få kalorier och som smakar riktigt gott.

En extra fördel med Sukralos utöver att det också ger 500 ggr sötare än socker är att det kan hettas upp och därmed är lämpligt för bakning. En anledning att Sukralos smakar som socker är att det är framställt av socker. Ett medel som är lite svagare i sötningsgrad är cyklamat.Det här är egentligen ett samlingsnamn för salter men ämnet används för sötning och ger upp till 40 gånger sötare effekt än socker.

Aspartam är ett annat mycket välkänt sötningsmedel uppbyggt av två aminosyror; Fenylalanin och Asparaginsyra. Aspartamet kommer vid användning att brytas ner till fenylalanin och det är vanligt förekommande i produkter som marknadsförs som bättre för den som vill gå ner i vikt.

Problemen med Aspartam är att smaken är lite kemisk.

Det finns dessutom 100 % naturliga medel och dessa har blivit ordentligt populära

De senaste åren har det varit ganska mycket diskussioner om de articifiella sötningsmedlen, speciellt sackarin och Aspartam om eventuella bieffekter de kan ge för hälsan.

Då stevia som också kallas för sötflockel kom ut på marknaden så var det många som blev glada.
En variant av strösötningsmedel är Stevia´s sötströ som används snarligt strösocker fast är betydligt mycket nyttigare. Då man får en sötning som kan vara omkring 18 gånger sötare än vanligt socker.

Stevia kan ge en lätt och oangenäm bismak av lakrits som inte uppskattas av alla. Du kan finna en del andra Stevia sötmedel där tillverkarna har blandat i annat för att dölja denna smak med ännu sämre resultat.

Erytritol är ett naturligt sötmedel som finns i päron och melon. Det både ser ut som och smakar som socker. Smaken sägs vara nästbäst efter Sukralos.

Liksom Sukralos är Erytritol svårt att hitta i butiker men båda finns online både på prisad och allt-fraktfritt.se.

Det kan vara skönt att veta vad gäller de articifiella sötningsmedel att man ska stoppa i sig kopiösa mängder för att det ska vara farligt.

Om du inte gillar stevia och andra naturliga alternativ så kan du definitivt använda kända preparat som sackarin och sukralos. Välj utifrån din smak så att du får smaken som trots allt är så viktig då man vill ersätta sockret med något bättre.